AFYONKARAHİSAR / ŞUHUT - Şuhut Anadolu Lisesi

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri

Rehberlik Servisi olarak amacımız, öğrencilerimizin içinde bulunduğu gelişim döneminin özelliklerini dikkate alarak yaşadıkları sorunların çözümünde onlara destek olmak, yetenek, ilgi ve değerlerini keşfetmelerinde sağlanan psikolojik destekle kendilerini tanıyıp anlamalarını sağlamak, içinde yaşadığı çevreye uyumlu, iletişim becerisi yüksek, mutlu ve geleceğe umutla bakan, başarılı, kendini gerçekleştiren bireyler yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Rehberlik servisimiz çalışmalarını bireysel rehberlik, eğitsel rehberlik ve mesleki rehberlik olmak üzere üç alanda gerçekleştirmektedir.

Bireysel Rehberlik, öğrencinin kişisel gelişim ve uyumuna destek olmak amacıyla karşılaştıkları sorunların çözümü için yürütülen psikolojik danışma hizmetlerini kapsamaktadır.

Eğitsel Rehberlik, öğrencinin ilgi, yetenek, başarı ve motivasyonu oranında eğitim-öğretim etkinliklerine uyum sağlaması, bireysel özelliklerine ve gelişimine uygun programlara yönelmesi için verilen hizmetleri kapsamaktadır. Eğitsel rehberlik etkinlikleri bireysel ya da grupla gerçekleştirilmektedir.

Mesleki Rehberlik, öğrencilerin mesleki değer, yetenek ve ilgilerinin saptanıp, meslek ve iş alanlarının tanıtılması ile kendilerine en uygun meslekleri seçmeleri amacıyla bireysel ya da grupla yapılan rehberlik etkinliklerini kapsamaktadır.

ÇALIŞMALARIMIZ

◦Okula yeni kayıt olan öğrencilerimiz için oryantasyon çalışmaları

◦9. sınıf öğrencilerine başarı, yetenek, hedef ve ilgileri doğrultusunda alan seçimi sürecinde danışmanlık hizmeti sunulması

◦9. sınıf öğrencilerinin orta öğretimde alanlar ve ÖSS konusunda bilgilendirilmesi

◦Öğrencilerin akademik başarılarının takip edilmesi, başarı ve motivasyon düşüklüğü yaşayan öğrencilere gerekli danışmanlık hizmetinin sunulması

◦Öğrencilerin meslekler ve iş alanları konusunda bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi

◦Öğrencilerimize ÖSS konusunda danışmanlık hizmetinin yapılması, okul ve dershane deneme sınav sonuçlarının sürekli izlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması

◦Sınav kaygısı yaşayan öğrencilere bireysel ya da grupla danışmanlık hizmetinin sunulması

1-) Bireysel Danışmanlık

2-) Aile Danışmanlığı

3-) Eğitim Seminerleri

Bireysel Danışmanlık

Öğrencinin kendini tanıması, problemlerini çözebilmesi, çevresel uyum sürecini hızlandırabilme, alan tercihi, meslek seçimi, sınav sistemi gibi konularda bireysel danışmanlık yapılmaktadır. Öfke kontrolü, sınav kaygısı, meslek tercihi, alan belirleme, başarısızlık ve problem belirleme gibi konularda ihtiyaç durumuna göre bireysel veya grup envanterleri uygulanmaktadır. Randevu sistemiyle görüşülme olup, ihtiyaç durumuna göre görüşmeler periyot halinde devam etmektedir.

Aile Danışmanlığı

Velilerin çocuklarıyla yaşadığı sorunlara yardımcı olabilmek onların ruhsal gelişimlerini takip edebilmek ve diğer aile fertlerine katkıda bulunabilmek amacıyla hizmet verilmektedir.

Eğitim Seminerleri

o Ergenlik Dönemi ve Özellikleri

o Etkili Ders Çalışma Teknikleri

o Değişen Sınav Sistemi